Monday, November 9, 2015

Resepi Puding Cikedut Perisa Pelangi

Resepi Puding Cikedut Perisa Pelangi Yang Mudah Dan Sedap. Dikongsikan dibawah cara untuk menyediakan puding sedut pelangi atau turut dikenali sebagai air cikedut dikalangan rakyat Malaysia. Ikuti langkah-langkah membuat air cikedot dibawah :

Cara Sediakan Air Cikedut
Puding Cikedut


Bahan Bahan Buat Puding Sedut Pelangi

  1. Satu sudu teh serbuk agar-agar
  2. Satu liter air
  3. Setengah cawan gula halus
  4. Satu cawan susu cair atau susu segar
  5. Satu cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
  6. Satu sudu teh esen vanilla
  7. pewarna makanan ( ikut suka )


Cara Menyediakan Dadih Cikedup

  1. Masukkan agar-agar, susu tepung, gula halus, susu segar, vanilla serta air ke dalam periuk. Kacau sehingga rata
  2. Masak di atas dapur sehingga mendidih
  3. Adunan dibahagikan kepada beberapa warna yang di mahukan dan letakan perisa.Misalnya warna ungu dengan perisa blueberry, warna hijau dengan perisa pandan, warna kuning dengan perisa nenas dan merah jambu dengan strawberri
  4. Menyediakan botol kaca atau plastik secukupnya
  5. Anda boleh buat satu jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'pelangi'.
  6. Untuk adunan hanya satu warna atau satu perisa, masukan di dalam botol dan sejukkannya.
  7. Untuk adunan pelangi pula, tuangkan satu layer warna contoh kuning di bahagian dasar botol dan sejukkan.
  8. Bila ianya sudah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama sehingga habis kesemua warna.
  9. Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw.
  10. Saya juga menyediakan perisa Nescafe, mocha, Milo dan vanilla.
  11. Untuk Nescafe atau Milo pula, apabila agar-agar sudah mendidih, ambil lebih kurang dua senduk dan tuangkan ke dalam cawan atau bekas.
  12. Kemudian letakan serbuk Nescafe atau Milo mengikut citarasa
  13. kacau sehingga sebati.
  14. Kemudian tuangkan di dalam adunan yang lain dan sebatikan adunan tersebut.
  15. Barulah tuang dalam botol atau bekas yang dinginkan.

2 comments:

  1. Bestnya dadih cikedup...dah lama cari nie..nak try la

    ReplyDelete
  2. Biasanya, kalau ikut resepi nih berapa bnyak boleh dapat?

    ReplyDelete